Integrirani dan razredne nastave “Pozdrav proljeću”

Terenska nastava učenika predmetne nastave u Karlovcu
16. svibnja 2024.
Posjet izložbi “Reptilomanija”
28. svibnja 2024.

Integrirani dan razredne nastave “Pozdrav proljeću”

U ponedjeljak 20.5.2024. svi učenici i učiteljice razredne nastave Osnovne škole Hodošan održali su integrirani dan pod nazivom ,,Pozdrav proljeću” na prostorima Športsko ribolovnog društva ,,Šaran” Palinovec.

Svi smo se okupili u 8:30 sati, a učiteljica Ljiljana Zelenić održala je uvodnu riječ. Podijelili smo se u manje skupine da učenici lakše mogu promatrati i uočavati prostor oko sebe i čuti što im se objašnjava.

Nakon toga krenuli smo prema dvorištu učiteljice Ljiljane Zelenić na kojem nas je dočekao njezin suprug Vladimir Zelenić. On je svakoj skupini posebno pokazivao i objašnjavao različite vrste voćaka (jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, marelice i orah) te vinovu lozu. S učenicima je razgovarao, pokazivao im i objašnjavao da su voćke listopadno drveće, da u rano proljeće pupaju, listaju i cvjetaju te da se od cvijeta kojeg oplode pčele razvije plod. Voćke prskanjem treba zaštititi od raznih bolesti i nametnika kao što su lisne uši. Uočavali su i prepoznavali plodove te zaključili da još nisu zreli.

Učiteljica Ljiljana Zelenić pokazivala im je i objašnjavala o biljkama koje je zasadila u plasteniku i u vrtu: rajčice, papriku, krastavce, tikvice, mrkvu, peršin, pastrnjak, luk, češnjak, zelje, kelj, patlidžan, cvjetaču, zelenu salatu, blitvu, krumpir, kukuruz… Učenici su hodali jedan iza drugoga po vrtu i plasteniku te promatrali, imenovali i uočavali razlike i sličnosti među biljkama.

U drugom dijelu vrta promatrali su i imenovali grmolike biljke: kivi, lijesku te bobičasto voće (borovnice, maline, ribizl, ogrozd i joštu).

Zatim smo svi zajedno išli na stočnu farmu obitelji Perković koja se nalazi pokraj učiteljičinog vrta. Domaćini su nas lijepo dočekali i pokazali na krave i telad, izmuzište, a to je prostoriju u kojoj muzu krave pomoću muzilica, laktofriz u kojem se mlijeko hladi, silos i sijeno. Počastili su nas sokovima. Pokraj ribičke grabe imaju svoju sjenokošu na kojoj pasu krave. Da krave ne odlutaju sjenokoša je okružena pastirkom, električnom žicom.

Pokraj ribičke grabe imali smo piknik. Oko tri manje vatre pekli smo jeger nataknuti na štap i s užitkom ga pojeli. Štapove smo preko vikenda pripremili s roditeljima. Narezani jeger i kruh, kečap i cedevitu pripremile su nam kuharice Marija i Ines. Većina učenika jela je na svojim prostirkama, a neki oko stola.

Prekrasnu prirodu oko nas slikali smo uljnim pastelama po promatranju.

Na ovom lijepom, sunčanom integriranom danu puno smo naučili, družili se i uživali. Kućama smo se vraćali u 12:00 sati.

Učenici i učiteljice razredne nastave