Mladi biolozi sudjelovali u žabarenju

Međunarodna revija filma – Centar za kulturu Čakovec
10. ožujka 2023.
Županijsko natjecanje iz biologije
17. ožujka 2023.

Mladi biolozi sudjelovali u žabarenju

Volonterski rad i uživanje u čarima prirode nije strano polaznicima Mladih biologa OŠ Hodošan. Vrijedan i marljiv Teo Krznar u subotu 11. ožujka 2023. sudjelovao je u žabarenju zajedno s učiteljicom Kristinom Vrabec.
Volontersku akciju organizirala je i provela Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda zajedno s brojnim volonterima, ali i našim prijateljima iz Zajednice škola biosfere rezervata Mura – Drava. Kad se male i velike ruke slože, sve se može pa tako i brzo postaviti ogradu dugu nekoliko stotina metara. Ova inicijativa prvi puta provedena je prije 11 godina, a sad se već tradicionalno ograde postavljaju na najkritičnijim točkama u Črečanu, Selnici i Križopotju.

Ograde su postavljali na novoj lokaciji u Palovcu koja se pokazala kao najopasnija za prelazak žaba.

Zbog sve većih čimbenika koji dovode do nestajanja vodenih staništa, žabe u potrazi za istima (da bi se mogle razmnožavati) često stradavaju pod kotačima automobila. Vidljivo je to po stradalim žabama na kolnicima. Iz tog razloga postavljeni su prometni znakovi koji upozoravaju vozače da uspore jer trenutno voze kroz dio koji se pokazao kao put na kojem vodozemci (žabe) prelaze kolnik do obližnjeg vodenog staništa. Isto tako postavljanjem ograda i kanti iza ograda sprječava se da žabe prelaze kolnik. Volonteri ih prenose kantama preko ceste.

Svi vodozemci u Republici Hrvatskoj zakonom su zaštićeni, a sve veća onečišćenja još više doprinose smanjenju ovih vrsta. Najmanje što možemo učiniti je pobrinuti se da sudjelovanjem u ovakvim akcijama sačuvamo žabe i omogućimo im razmnožavanje i nastavak potomstva.
U narednim tjednima žabe će migrirati. Volonteri će se truditi prenijeti ih do odredišta, a vozači su pozvani na povećan oprez.
Zajedno ovaj svijet možemo učiniti boljim mjestom.