Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

„Čep odvoji, izlet osvoji“
11. studenoga 2022.
Posjet Vukovaru, posjet Gradu Heroju
28. studenoga 2022.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U četvrtak 17. studenog 2022. obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Program obilježavanja u matičnoj školi pripremila je učiteljica Sandra Premuš-Lepen s učenicama osmog razreda koje polaze Scensku grupu. U pripremi i izvedbi tehnička potpora bio je učitelj Denis Kirić.

Program je započeo scenskim prikazom kojim su naše učenice dočarale bezbrižno djetinjstvo prije rata te strah koji su tadašnja djeca proživljavala tijekom rata. Čitajući početak Priče o djetinjstvu Siniše Glavaševića, skrenule su nam pozornost na to da su djetinjstva djece ratom zahvaćenih prostora bila prekinuta kako bi danas djeca mogla imati ono što oni nisu mogli imati – sretno djetinjstvo. Gledali smo stravične prizore razrušenih kuća, zgrada i napuštenih ulica.

Na kraju programa minutom šutnje odana je počast svim žrtvama Domovinskog rata.

Nakon programa predstavnici i njihovi zamjenici iz svakog razreda s pedagoginjom Jelenom Sobočan Tkalčec i ravnateljem Damirom Kovačićem krenuli su zapaliti svijeće braniteljima iz našega sela. Svijeće, koje je dijelom Školi donirao Mjesni odbor Hodošan, zapalili su ispred spomen-ploče te sve do naše kapelice svetog Ivana Nepomuka.

U Palinovcu su učenici zajedno s članicama Udruge žena Palinovec i ostalim udrugama u mjestu zapalili svijeće za Vukovar. Mjesni odbor i za njih je osigurao svijeće, a prije samog paljenja s nekoliko riječi podsjetili su se zašto su se okupili te se pomolili za sve žrtve.