Radionica mehatronike u našoj školi

Raspjevano i veselo na ovogodišnjem Prvom cvrkutu
19. veljače 2023.
Županijsko natjecanje iz informatike
20. veljače 2023.

Radionica mehatronike u našoj školi

Udruga za informatiku, bežične mreže i napredne tehnologije DKWIRELESS Donji Kraljevec 16. i 17. veljače 2023. godine održala je prezentaciju programa Radionica mehatronike za učenike predmetne nastave.
Cilj je radionice bio zainteresirati učenike za pohađanje programskih aktivnosti udruge i njihovo aktivno uključivanje u daljnji rad udruge.
Program izvanškolskih aktivnosti pod nazivom Radionica mehatronike verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja uz stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje.
Provođenje programa omogućili su OŠ Hodošan, Općina Donji Kraljevec, zaklada prof.dr. Josip Sabol, CircuitMess i Agromehatronika.
Voditelj programskih aktivnosti u našoj školi bio je Mario Blažeka, a suradnica Valentina Blažeka.
Učenici su sudjelovali iskustvenim, timskim, suradničkim,  radioničkim učenjem, istraživanjem, analiziranjem i zaključivanjem te rješavanjem problema primjereno svojoj dobi i mogućnostima prikupljali su i analizirali podatke o zadanoj temi, prepoznavali probleme i samostalno tražili rješenja. Učenici su na radnim točkama mogli praktično isprobati svoje vještine 3D modeliranja i rada s raznim alatima za modeliranje, imali su pregled hidrauličkih i pneumatskih principa kao i  prijenosa i djelovanja sila u koloturima. Radna točka mjerenja u elektrotehnici omogućila im je rad s raznovrsnim mjernim uređajima, testirali su mogućnosti bežičnih povezivanja uređaja i otkrivali mane u istima, koristili su alat i pribor za lemljenje i radili pripremu za lemljenje na tiskanim pločicama (PCB), isprobali su rad s univerzalnom testnom pločicom i spajanje elektroničkih komponenti na nju, samostalno su spajali jednostavne strujne krugove. Prezentirane su im i mogućnosti analognog i digitalnog kodiranja, proces izrade algoritma te  metodika programiranja bez računala. Imali su mogućnost isprobati magnetska svojstva materijala, a  na zadnjoj radnoj točci mogli su praktično isprobati primjenu infracrvene termografije, termalnog snimanja, odnosno samostalno su istraživali mogućnosti termografskog snimanja.
Praktični se rad provodio uz naglasak na mjere sigurnosti i samozaštitno ponašanje te potrebu za korištenjem zaštitnih sredstava i opreme u radu s alatima.